Technik agrobiznesu

Technik agrobiznesu

Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik agrobiznesu jest przygotowanie do projektowania, organizowania i prowadzenia działalności gospodarczej w agrobiznesie. Absolwent będzie potrafił: ocenić opłacalność uruchamiania produkcji rolno – spożywczej, jakość podstawowych produktów rolniczych, spożywczych i środków do produkcji rolnej; analizować oraz oceniać działalność zaopatrzeniową, produkcyjna handlową i finansową firmy; sporządzać podstawową dokumentację związaną z działalnością firmy; dzięki znajomości zagadnień przyrodniczych zajmować się doborem rasy i typu użytkowego zwierząt gospodarskich, a także nasion i sadzeniaków; promować produkty i usługi oraz kształtować wizerunek firmy, kierować zespołami współpracowników w ramach dystrybucji towarów i usług jak również zawierać i określać warunki umów handlowych.
Do głównych przedmiotów zawodowych nauczanych w szkole należą: podstawy ekonomii, produkcja i pozyskiwanie surowców żywnościowych, podstawy przetwórstwa spożywczego, elementy rachunkowości, wybrane zagadnienia prawne, technika biurowa i komputerowa, przepisy ruchu drogowego, wybrane zagadnienia z psychologii społecznej, ekonomika agrobiznesu, język obcy w agrobiznesie, marketing w agrobiznesie, zarządzanie firmą oraz praktyka zawodowa a także przedmiot specjalizacyjny.
Przyszli absolwenci są przygotowywani do pracy, np. w firmach przetwórstwa rolno- spożywczego, handlowych w branży rolniczej i usługowo- turystycznych.
Mogą prowadzić także własną działalność gospodarczą, np. otwierając firmy lub prowadząc własne gospodarstwa agroturystyczne, czy też własną produkcję rolną, ubiegając się o fundusze strukturalne UE. Dodatkowym atutem tej szkoły jest możliwość ukończenia przez uczniów bezpłatnego kursu prawa jazdy. Szkoła daje możliwość uzyskania uprawnień rolniczych.

Uzyskane kwalifikacje:
    • R3: Prowadzenie produkcji rolniczej
    • R6: Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie

 

Tu zdobędziesz umiejętności:
  • tworzenia i zarządzania małą firmą
  • prowadzenia księgowości
  • zarządzania marketingowego
  • prowadzenia sekretariatu (biura)
  • obsługi komputera i maszyn biurowych
  • konstruowania biznes planu
  • posługiwania się językiem obcym w agrobiznesie
  • prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zakładu przetwórczego
  • absolwent uzyskuje kwalifikacje rolnicze umożliwiające pozyskanie środków unijnych

 

Nauka w technikum kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe i uzyskaniem tytułu technika oraz egzaminem maturalnym umożliwiającym kontynuowanie nauki na studiach wyższych.

Uczniowie zdobędą umiejętność:
  • projektowania, organizowania i prowadzenia działalności gospodarczej w agrobiznesie,
  • oceniania jakości podstawowych produktów rolniczych i spożywczych oraz środków produkcji rolniczej,
  • analizy i oceny działalności zaopatrzeniowej, produkcyjnej, handlowej i finansowej firmy,
  • prowadzenia rachunkowości w małych firmach.

Absolwenci mogą podjąć pracę w:

  • rolnictwie,
  • usługach na rzecz rolnictwa,
  • przetwórstwie rolno-spożywczym,
  • handlu, finansach,
  • podjąć pracę na własny rachunek.

Dalsze możliwości kontynuowania nauki, to: szkoły o różnych kierunkach na poziomie pomaturalnym, policealnym oraz szkoły wyższe.

Skontaktuj się z nami!

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Akceptuję!