Technik agrobiznesu
Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik agrobiznesu jest przygotowanie do projektowania, organizowania i prowadzenia działalności gospodarczej w agrobiznesie. Absolwent będzie potrafił: ocenić opłacalność uruchamiania produkcji rolno – spożywczej, jakość podstawowych produktów rolniczych, spożywczych i środków do produkcji rolnej; analizować oraz oceniać działalność zaopatrzeniową, produkcyjna handlową i finansową firmy; sporządzać podstawową dokumentację związaną z działalnością firmy; dzięki znajomości zagadnień przyrodniczych zajmować się doborem rasy i typu użytkowego zwierząt gospodarskich, a także nasion i sadzeniaków; promować produkty i usługi oraz kształtować wizerunek firmy, kierować zespołami współpracowników w ramach dystrybucji towarów i usług jak również zawierać i określać warunki umów handlowych.
Do głównych przedmiotów zawodowych nauczanych w szkole należą: podstawy ekonomii, produkcja i pozyskiwanie surowców żywnościowych, podstawy przetwórstwa spożywczego, elementy rachunkowości, wybrane zagadnienia prawne, technika biurowa i komputerowa, przepisy ruchu drogowego, wybrane zagadnienia z psychologii społecznej, ekonomika agrobiznesu, język obcy w agrobiznesie, marketing w agrobiznesie, zarządzanie firmą oraz praktyka zawodowa a także przedmiot specjalizacyjny.
Przyszli absolwenci są przygotowywani do pracy, np. w firmach przetwórstwa rolno- spożywczego, handlowych w branży rolniczej i usługowo- turystycznych.
Mogą prowadzić także własną działalność gospodarczą, np. otwierając firmy lub prowadząc własne gospodarstwa agroturystyczne, czy też własną produkcję rolną, ubiegając się o fundusze strukturalne UE. Dodatkowym atutem tej szkoły jest możliwość ukończenia przez uczniów bezpłatnego kursu prawa jazdy. Szkoła daje możliwość uzyskania uprawnień rolniczych.
Uzyskane kwalifikacje:
-
- R3: Prowadzenie produkcji rolniczej
- R6: Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
Tu zdobędziesz umiejętności:
- tworzenia i zarządzania małą firmą
- prowadzenia księgowości
- zarządzania marketingowego
- prowadzenia sekretariatu (biura)
- obsługi komputera i maszyn biurowych
- konstruowania biznes planu
- posługiwania się językiem obcym w agrobiznesie
- prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zakładu przetwórczego
- absolwent uzyskuje kwalifikacje rolnicze umożliwiające pozyskanie środków unijnych
Nauka w technikum kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe i uzyskaniem tytułu technika oraz egzaminem maturalnym umożliwiającym kontynuowanie nauki na studiach wyższych.
Uczniowie zdobędą umiejętność:
- projektowania, organizowania i prowadzenia działalności gospodarczej w agrobiznesie,
- oceniania jakości podstawowych produktów rolniczych i spożywczych oraz środków produkcji rolniczej,
- analizy i oceny działalności zaopatrzeniowej, produkcyjnej, handlowej i finansowej firmy,
- prowadzenia rachunkowości w małych firmach.
Absolwenci mogą podjąć pracę w:
- rolnictwie,
- usługach na rzecz rolnictwa,
- przetwórstwie rolno-spożywczym,
- handlu, finansach,
- podjąć pracę na własny rachunek.
Dalsze możliwości kontynuowania nauki, to: szkoły o różnych kierunkach na poziomie pomaturalnym, policealnym oraz szkoły wyższe.